Spanningsklachten verminderen

Spanningsklachten verminderen met fysiotherapie 

Spanningsklachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk van aard zijn. Als lichamelijke klachten hand in hand gaan met geestelijke overbelasting (stress), spreken we van spanningsklachten, ook wel psychosomatische klachten genoemd.

Wil jij jouw spanningsklachten verminderen? Dan is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Spanningsklachten komen voort uit stress. Denk aan gevoelens van onrust, chaotisch gedrag, vergeetachtigheid, piekeren en/of concentratie- en slaapproblemen. Te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je relaties of gezin kunnen zich opstapelen en uiteindelijk zijn tol eisen. Dat kan resulteren in overbelasting, uitputting en eventueel een burn-out. Dit komt met name voor als er tijdens stressvolle periodes geen ruimte of tijd is voor herstel, of deze niet wordt genomen. 

spanningsklachten verminderen
spanningsklachten verminderen

Signalen van spanningsklachten

Spanningsklachten zijn erg vervelend, maar hebben wel een belangrijke functie. Het zijn de eerste signalen dat je te veel hooi op je vork hebt genomen en je lichaam protesteert. Het waarschuwt je dat je zult moeten zorgen voor herstelmomenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren.

Herken je jezelf in onderstaande spanningsklachten? Ons advies is om deze dan niet te negeren. Deze klachten kunnen namelijk leiden tot overspannenheid en burn-out en dan ben je verder van huis. Bij spanningsklachten kun je, ondanks de symptomen, sociaal of beroepsmatig nog redelijk functioneren.

Lichamelijke signalen:

 • Je bent steeds moe
 • Je slaapt slecht
 • Veel spier-, hoofd- en/of rugpijn
 • Maagpijn en/of darmstoornissen
 • Minder weerstand (en daardoor meer kans op verkoudheid en griep)
 • Je hebt last van hartkloppingen, hoge bloeddruk en cholesterol
 • Je zweet en trilt meer
 • Je hebt ademhalingsproblemen

Psychische signalen:

 • Je kunt niet (meer) tot rust komen, je voelt je continu opgejaagd
 • Je bent prikkelbaar en snel geïrriteerd
 • Je hebt sombere buien, huilbuien en je piekert
 • Angstig en onzeker zijn
 • Je kan niet meer genieten, je voelt je lusteloos en futloos
 • Slecht beslissingen kunnen nemen
 • Concentratieproblemen en veel vergeten

Behandeling bij spanningsklachten verminderen

De psychosomatisch werkend fysiotherapeut leert je jouw stressreacties beter te begrijpen en waar mogelijk jouw spanningsklachten in gunstige zin te beïnvloeden. Onze therapeuten begeleiden je in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. 

Behandeling van spanningsklachten kan bestaan uit het aanleren van ontspanningsoefeningen, lichaam bewustwordingsoefeningen, adem therapeutische oefeningen, begeleidende gesprekken ter ondersteuning, inzicht krijgen tussen oorzaak en gevolg en houdings- en bewegingsadviezen/oefeningen.

ergotherapie amsterdam west

Plan een intake behandeling voor spanningsklachten verminderen

Tijdens een intake gesprek voor de behandeling van spanningsklachten bij Core Active Amsterdam zullen onze therapeuten met jou in kaart brengen welke klachten je ervaart en wat ertoe heeft geleid dat deze zijn ontstaan. Onze fysiotherapeuten kunnen jou helpen om spanningsklachten te verminderen. 

Wat onze klanten zeggen

5/5

Goed geholpen bij Core Active Amsterdam. Nooit lekker naar de fysio, maar als je merkt dat t helpt, dan is dat het beetje ongemak zeker waard. Aardige fysiotherapeut ook.

– Adrie

5/5

Tijdens het thuiswerken veel last van mijn nek gekregen. Ben enorm goed door Friso geholpen middels Dry Needling. Mijn nekklachten zijn volledig verholpen.

– Nienke

5/5

Net 2x geweest voor last aan rug, schouders en mega prettig en goed geholpen. Super chill dat ze ook dry needling doen. Vind ik altijd erg effectief! Fijne mensen daar ook zeg.

– Simone

5/5

Toen ik aan het trainen was voor de Berlijn marathon kreeg ik een knieblessure. Na 4 behandelingen (en een berg oefeningen voor thuis!) had ik geen klachten meer en heb ik de marathon moeiteloos uitgelopen. Ik raad iedereen Core-Active aan voor sportblessures.

– Ronald

5/5

Goede, vriendelijke en kundige fysiotherapeuten die met je meedenken. Erg blij mee!

– Astrid

5/5

Physiotherapist Friso van Klink helped my shoulder injury which had caused discomfort for more than a year. He made a knowledgeable analysis, used dry needling effectively to activate my inflamed muscles which combined with easy do at home exercises solving my issue. I highly recommend his expertise!

– Thomas