Fysiotherapie na hersenschudding

Een hersenschudding is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, waarbij de kersen voor korte tijd letterlijk door elkaar worden geschud. Dit komt doordat je hersenen worden omgeven door vocht, ze zitten dus los van de schedel. Is de klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden. Fysiotherapie na een hersenschudding zorgt ervoor dat jij weer snel prettig kunt functioneren – zonder vervelende hoofdpijnen.

Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In sommige gevallen houd je er nog klachten aan over. Vaak is de oorzaak een harde klap tegen het hoofd. Dit kan voorkomen tijdens het sporten, maar ook een dagelijkse activiteit. Een hersenschudding is niet van buitenaf te zien, echter is het te herkennen aan verschillende symptomen. Indien je last hebt ven een hersenschudding is het raadzaam om een afspraak te maken voor fysiotherapie. Fysiotherapie na een hersenschudding zorgt ervoor dat de klachten verminderen en jij niet meer wordt belemmerd in jouw dagelijkse activiteiten.

De meest voorkomende symptomen van een hersenschudding zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • In de war
  • Concentratieproblemen

Wat is een hersenkneuzing?

Een hersenkneuzing is een middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er wel schade die blijft. Ook bij hersenkneuzing kan het weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. De kans op restklachten is groter dan bij een hersenschudding.

Fysiotherapie na hersenschudding

Bij een hersenschudding zal de eerste periode rust genomen moeten worden. Er wordt aangeraden om niet naar school of het werk te gaan, en geen lichamelijke inspanning te doen. Afhankelijk van de ernst van de hersenschudding kan er begonnen worden met het herstel door middel van fysiotherapie. Fysiotherapeuten kunnen veel problemen die verwant zijn aan hersenschudding evalueren en behandelen. Elke hersenschudding is anders, dus één van onze fysiotherapeuten zal persoonlijk onderzoek doen naar je symptomen en problemen, om vervolgens een behandelplan op te stellen. Aarzel niet om een afspraak met ons te maken, we helpen je graag verder.

Waarom fysiotherapie na een hersenschudding?

Fysiotherapie na een hersenschudding kan ervoor zorgen dat je spoedig minder last krijgt van jouw klachten. Het zorgt voor:

  • Fysiotherapie na hersenschudding zorgt voor rust en herstel

Onze fysiotherapeuten helpen jou om te begrijpen waarom alle vormen van activiteit (lichamelijk, sport, vrije tijd, elektronisch, school) na een hersenschudding moet beperken, totdat het veilig is om met deze activiteiten verder te gaan. Een rustperiode helpt de hersenen zo snel mogelijk te genezen en om symptomen te laten verdwijnen. Jouw fysiotherapeut zal het rust en herstel programma opstellen dat het beste bij jouw conditie past.

  • Fysiotherapie na hersenschudding laat hoofdpijnen verminderen

Onze fysiotherapeuten zullen de verschillende mogelijke oorzaken van jouw hoofdpijnen beoordelen en speciale behandelingen en oefeningen gebruiken om ze te verminderen en te elimineren. Behandeling kan rekken omvatten, kracht en bewegingsoefeningen, hands-on technieken, zoals gespecialiseerde massage, en het gebruik van technieken zoals dry-needling.

  • Fysiotherapie na hersenschudding zorgt voor herstel van kracht en uithoudingsvermogen

De fysieke en mentale rust die nodig is na een hersenschudding kan leiden tot spierzwakte en verminderd uithoudingsvermogen. De fysiotherapeut kan je kan helpen om je kracht en uithoudingsvermogen weer op te bouwen.

  • Fysiotherapie na hersenschudding zorgt voor terugkeer naar normale activiteiten en sport

Zodra de symptomen minder worden en je in staat bent om je normale kracht en uithoudingsvermogen terug te krijgen zonder dat de symptomen terugkomen, zal de fysiotherapeut jou helpen om gaandeweg weer meer dagelijkse dingen in je routine op te nemen. Jouw fysiotherapeut zal je helpen ervoor te zorgen dat je brein en zenuwstelsel niet overbelast raken bij het verhogen van je activiteitenniveau. Overbelasting van de hersenen bij activiteit na een hersenschudding belemmert de genezing van het hersenweefsel en kan de symptomen doen terugkeren. Het is dus belangrijk dat het in kleine stapjes gaat en dat je zelf goed blijft nagaan of symptomen niet terugkeren.

Fysiotherapie na hersenschudding bij Core Active

Core Active is gelegen aan de Baarsjesweg in Amsterdam Oud-West. Bij ons kun jij terecht voor verschillende behandelingen, waaronder fysiotherapie na een hersenschudding. Ons team met zeer vakkundige en ervaren therapeuten – Friso, Viktor, Tara en Lisa, staan graag voor je klaar om je snel en professioneel te helpen. Neem vandaag nog contact op voor een afspraak in onze fysiotherapiepraktijk. Een afspraak maken kan via onderstaande formulier of bel snel naar 020 683 4436.

Nekklachten Amsterdam

Vakkundigheid & Kwaliteit

Communicatie & samenwerking

Klanttevredenheid

Maatschappelijk