Chronische pijn / Langdurige pijnklachten

Pijn is een vervelende en emotionele ervaring. We spreken van chronische pijn wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden duren. De oorzaak van chronische pijn is vaak moeilijk te bepalen.

Hoe ontstaat chronische pijn?

Hoe chronische pijn ontstaat weten we niet precies. Het heeft te maken met hoe je lichaam reageert op pijn.

 • Als pijn met een oorzaak lang duurt, kunnen uw zenuwen extra gevoelig worden. Ze sturen dan extra pijnprikkels naar je hersenen. De pijn wordt daardoor erger, duurt langer of breidt zich uit.
 • Soms blijven je zenuwen en hersenen overgevoelig als de oorzaak weg is. Ze blijven dan pijnprikkels ontvangen. Daardoor blijft de pijn, ook nadat een wond of ziekte genezen is.
 • Soms blijft de oorzaak van de pijn aanwezig: bijvoorbeeld bij een ziekte die lang duurt zoals artrose, reumatoïde artritis of kanker. Dat geeft pijn. Als je hersenen overgevoelig zijn geworden, heb je last van extra veel pijn.

Symptomen van chronische pijn:

 • Pijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak
 • Pijn die blijft bestaan na de normale hersteltijd
 • Pijn is wijdverspreid
 • Zware pijnstillers helpen onvoldoende

Behandeling

Veel mensen ervaren een toename van pijn tijdens dagelijkse activiteiten of bij toename van activiteit. Dit leidt tot een gevoel van verminderde controle, sociale isolatie en verminderde deelname aan activiteiten. Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor jou betekenen? 

 1. Een fysiotherapeut kan je helpen beter jouw pijn te begrijpen. Hierdoor zal je minder bang zijn om schade aan te richten en heb je meer controle over de pijn. 
 2. De fysiotherapeut kan je helpen om doelen te bepalen en te bereiken door middel van speciale oefenprogramma’s. Denk aan omgaan met stress, slaaphygiëne en beweging. 
 3. Als je begint met (meer) bewegen en deelneemt aan meer activiteiten, zal je merken dat je meer kan doen met minder pijn. 
 4. Je leert te kijken en te richten op de dingen die je wel kan doen, ondanks te pijn. Zo kan je meer genieten van het leven. 

Het uiteindelijke doel van het behandeltraject is om de kwaliteit van het leven te verbeteren en om beter te kunne omgaan met pijnklachten binnen het dagelijks leven.

Nekpijn Amsterdam

Vakkundigheid & Kwaliteit

Communicatie & samenwerking

Klanttevredenheid

Maatschappelijk