Burn Out herstel

Een burn-out is wat iedereen vandaag te dag kan overkomen. Het sluipt er vaak in, want het is een langdurige vorm van teveel stress, wat je niet direct in de gaten hebt. De symptomen zijn heel uiteenlopend, zo ook de duur van het herstel. 

Verschil tussen overspannenheid en burn-out.

De acute klachten van overspannenheid lijken veel op die van een burn-out maar zijn vaak minder intens. Een burn-out is vaak het gevolg van een verwaarloosde of genegeerde overspannenheid. Maar een burn-out heeft vaak ook een diepere oorzaak. Het wordt meestal veroorzaakt door jarenlang over je grenzen gaan. En omdat je dit al je hele leven doet, is een burn-out lastig te herkennen en te voorkomen. Daarentegen is er bij overspannenheid meestal een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Herstel van een overspannenheid duurt meestal een week of zes, bij een burn-out is dit veel langer.

Burn-out

Een burn-out ontstaat dus geleidelijk, door een langdurige disbalans tussen belasting en belastbaarheid. In eerste instantie zal je niet in de gaten hebben dat het gebeurt, tot je op een punt komt waarop je de klachten die erdoor veroorzaakt worden niet meer kunt negeren. Kenmerkend zijn spierpijn in nek, schouders en rug, hoofdpijn, stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, concentratieklachten, slaapproblemen en allesoverheersende moeheid.

Bewegen is belangrijk

Om te herstellen uit een burn-out is bewegen een belangrijk onderdeel hiervan. Het activeert namelijk je parasympatische zenuwstelsel en activeert geluksstofjes in de brein. Dit betekent niet dat je elke dag heel actief moet gaan sporten. Een rustige wandeling in de natuur heeft al effect en is ontspannend.

Wat kan de fysiotherapeut hierin voor jou betekenen?

Door de lange stress die je op je lichaam hebt gepleegd, is je conditite waarschijnlijk achteruit gegaan. Het opbouwen hiervan is belangrijk om je fitter te voelen en voor je zelf zal het ook voldoening geven. Mits dit in het juiste tempo gebeurt! Bij een goede aanpak zal het het vertrouwen in je lichaam stapje voor stapje terugkomen. Een fysiotherapeut van Core Active is hierbij de aangewezen persoon om je hierbij te begeleiden.

Naast een verslechterde conditie is er vaak sprake van pijnlijke spieren. Deze kunnen symptomatisch behandeld worden met bijvoorbeeld dry needling of triggerpointmassage. Tot slot is er ook nog het gegeven dat je het voelen van je lichaam een beetje kwijt bent, je hebt tenslotte zo lang allerlei signalen genegeerd dat je lichaam denkt dat dat normaal is. Een fysiotherapeut kan je weer helpen bij het terugvinden van je lichaamsbesef.

Burnout Amsterdam

Vakkundigheid & Kwaliteit

Communicatie & samenwerking

Klanttevredenheid

Maatschappelijk