Orthopedische revalidatie

Onder orthopedische revalidatie wordt verstaan het verbeteren van het functioneren bij een probleem aan je botten, gewrichten, spieren en andere klachten aan het ‘houding- en bewegingsapparatuur’. Deze problemen zijn vaak ontstaan na een ingreep in het ziekenhuis of na trauma door een ongeval thuis, op werk of door sport. Het krijgen van, bijvoorbeeld, een nieuwe heup of knie, operatie aan schouder, meniscus of fracturen na ongevallen kunnen leiden tot bewegingsbeperkingen. Een orthopedisch chirurg kan je ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut of ergotherapeut indien er geen operatie heeft plaatsgevonden. Daarnaast is orthopedische revalidatie mogelijk voor mensen die net een orthopedische ingreep hebben gehad, zoals een knieoperatie.

Pre-operatieve fase

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer je fitter een operatie in gaat je sneller herstelt. Het principe ”Better in – Better out” is dus erg belangrijk. In de pre-operatieve fase zal de fysiotherapeut in samenspraak met jou een gericht trainingsprogramma opstellen. Dit is onder andere afhankelijk van de operatie en de hulpvraag. Fit voor de operatie verminderd de kans op complicaties tijdens de operatie. Tevens vermindert het de kans op complicaties na de operatie (tot 70%). Het zorgt voor een korter verblijf in het ziekenhuis en sneller herstel na de operatie. 

De revalidatieperiode met orthopedische revalidatie

Het is belangrijk dat je na ontslag uit het ziekenhuis of verwijzing van de specialist naar ons toe komt, zodat we direct aan de slag kunnen. Het beginstadium van de revalidatie is voornamelijk gericht op de omgang van de beperkende bewegingen en de balans tussen belasting en rust. Onze therapeuten kunnen je exact vertellen wat je wanneer mag doen en welke oefeningen geschikt zijn in welke fase van het revalidatieproces. Tevens is orthopedische revalidatie geschikt voor herstel na operatie.

Orthopedische revalidatie zal de mobiliteit en stabiliteit verbeteren, het versterken van de spierkracht, het uithoudingsvermogen vergroten en natuurlijk de pijn verminderen.

Ergotherapie bij orthopedische revalidatie

Wanneer je eenmaal thuis bent kan het zijn dat je tegen praktische problemen aan loopt. De dagelijkse bezigheden zijn opeens niet meer vanzelfsprekend. Natuurlijk wil je zelfstandig blijven en volledig meedraaien in de samenleving. Met praktische oplossing lukt dat vaak. Onze ergotherapeut helpt je bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, opbouwen van jouw belastbaarheid en zorgt ervoor dat jij veilig kan bewegen in jouw huis.

Verschillende situaties die er kunnen zijn:

 • Hoe kan ik voor mezelf koken?
 • Hoe kan ik mijn hobby’s blijven doen?
 • Ik kan niet goed meer traplopen.
 • Ik heb moeite met opstaan van het toilet.
 • Hoe kan ik mijn huishoudelijke taken blijven doen?
 • Zitten gaat moeizaam.
 • Ik kan niet lang staan.
 • Ik heb veel last van pijn.
 • Ik heb weinig energie om mijn activiteiten uit te blijven voeren.
 • Ik heb geen structuur in mijn dagen.
 • Ik verveel me.

De ergotherapeut kan jou helpen je zelfstandigheid weer te vergroten! Je leert omgaan met je lichamelijke beperkingen in de dagelijkse bezigheden. Ook kan de ergotherapeut je adviseren welke hulpmiddelen je zelfstandigheid kunnen vergroten. .

Onze fysiopraktijk voor orthopedische revalidatie

Als gerenommeerde fysiotherapiepraktijk in Amsterdam helpen we veel cliënten met orthopedische revalidatie. Onze professionele fysiotherapeuten – met een specialisme in orthopedische revalidatie – zorgen ervoor dat je snel komaf kunt maken van vervelende belemmeringen in het dagelijkse leven. Tijdens deze afspraken werken we altijd aan de hand van onze vier kernwaardes: communicatie, kwaliteit, klanttevredenheid en maatschappelijk. Dit zorgt ervoor dat onze klanttevreden zeer hoog is. Maak nu een afspraak voor onze orthopedische revalidatie via onze website en we nemen zo snel mogelijk contact met je op om jouw afspraak in te plannen of bel direct naar 020 6834436. Wij staan voor je klaar.

sportfysiotherapie

Vakkundigheid & Kwaliteit

Communicatie & samenwerking

Klanttevredenheid

Maatschappelijk