Long-covid

Er zijn in Nederland enorm veel mensen besmet geraakt met het corona virus. Gelukkig heeft het merendeel hier weinig blijvende klachten aan overgehouden. Andere zijn ernstig ziek geweest en zelfs mogelijk in het ziekenhuis of op de IC beland. Het maakt niet uit wat van toepassing is, iedereen kan kampen met aanhoudende klachten. Dit kan betekenen dat je long-covid hebt. Wij kunnen jou helpen met revalideren, zodat je je weer sneller fit en vitaal voelt! 

Veel voorkomende klachten

Long-covid kent een breed scala aan klachten. De klachten zijn per persoon heel verschillend en divers. Er is helaas nog weinig bekend over het ziektebeeld, waardoor er nog geen standaard behandelprotocol beschikbaar is. De meest voorkomende klachten bij long-covid heeft betrekking op een disbalans van de energiehuishouding en cardiovasculair. Hier zal ook de focus liggen tijdens het revalideren. Het ademhalingssysteem hoeft namelijk niet perse aangetast te zijn om post-covid klachten te ervaren.

Er zijn ook andere vitale organen bij betrokken, zoals hart, lever en nieren. Daarbij zijn er mensen die vooral last hebben van mentale klachten, zoals angsten, vergeetachtigheid en/of concentratieproblemen.

Onderstaand lees je meer over een aantal klachten. Op de website van Post Covid Nederland kan je meer informatie vinden over deze klachten en andere klachten.

Hartproblemen
Hartproblemen kunnen ontstaan door klachten aan je longen en luchtwegen, zoals hoesten en kortademigheid. Je hart moet dan harder werken om je bloed rond te pompen. Ook kan het virus in het hart terechtkomen en voor klachten zorgen.

Trombose
Wie met het coronavirus in het ziekenhuis belandt krijgt vaak trombose: een ongewenst bloedstolsel in een bloedvat dat de bloedsomloop belemmert. Grote en kleine bloedstolsels kunnen door het hele lichaam schade aanrichten.

Druk op de borst
Je kunt het gevoel hebben dat iemand de hele tijd op je borst drukt. Een verkrampte ademhaling kan voor dit gevoel zorgen. Je kunt oefeningen doen voor een ontspannen ademhaling.

Mentale klachten
Je kunt te maken krijgen met mentale klachten, zoals stress, gevoelens van depressie, angst en slaapproblemen. Deze klachten verdwijnen vaak vanzelf als je weer opknapt, maar soms blijven gevoelens van angst en onzekerheid bestaan. Het is belangrijk deze gevoelens serieus te nemen.

Cognitieve problemen
Heb je last van cognitieve klachten zoals geheugenverlies, overprikkeling en aandachtsproblemen? In het webinar Cognitieve klachten na corona wordt informatie gedeeld over de oorzaak en worden tips gegeven om ermee om te gaan.

Hoofdpijn
Na infectie met het coronavirus kun je last blijven houden van een aanhoudende hoofdpijn, die steeds terugkeert. Een van de oorzaken van hoofdpijn is overprikkeling. In het webinar Cognitieve klachten na corona geeft een ergotherapeut tips om hiermee om te gaan.

Duizeligheid
Duizeligheid gaat vaak samen met vermoeidheidsklachten, maar kan ook los van vermoeidheid voorkomen. Sommige mensen hebben het gevoel aanhoudend duizelig te zijn. Dit gevoel zou je ook kunnen omschrijven als ‘licht in je hoofd zijn’.

Ziekte na inspanning
Ziek na inspanning wordt ook wel PEM (post-exertionele malaise) of inspanningstolerantie genoemd. Het houdt in dat mentale of lichamelijke inspanning zorg voor een verergering van klachten.

Reuk- en smaakverlies
Meer dan de helft van de corona patiënten ervaart verandering van reuk- en/of smaakvermogen. Vaak ruik je eerst niets meer, om vervolgens last te krijgen van geur vervormingen. Dit kan een teken van herstel zijn.

Bron: Post Covid Nederland 

Samenwerking

Bij fysiotherapiepraktijk Core Active werken we met fysiotherapeuten en een ergotherapeut. Hierdoor kunnen we goed samenwerken als het gaat om long-covid herstel. De behandelingen met de fysiotherapeut zijn gericht op het herstel van conditie, spierkracht en mobiliteit terwijl de ergotherapeut je helpt met het weer oppakken van je dagelijkse bezigheden zoals boodschappen doen, fietsen of autorijden.

Met een speciaal revalidatietraject herstel je sneller en beter van long-covid. Daardoor ga je je fitter voelen en zit je weer beter in je vel. Een fysio- en/of ergotherapeut helpt je daarbij met persoonlijke en professionele begeleiding. Mail of bel nu voor een afspraak. Wij zorgen ervoor dat je deze week nog geholpen wordt!

Rug fysio Amsterdam

Vakkundigheid & Kwaliteit

Communicatie & samenwerking

Klanttevredenheid

Maatschappelijk